Alle kinderen beschermen tegen RSV via Rijksvaccinatieprogramma

By | 21/02/2024

De Gezondheidsraad adviseert om op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming aan te bieden tegen het verkoudheidsvirus RSV (respiratoir syncytieel virus).

Deze kinderen kunnen ernstig ziek worden van het virus. Ze kunnen daartegen beschermd worden door het toedienen van antistoffen (passieve immunisatie). Medische risicogroepen krijgen dat nu al aangeboden.

Voor niet-risicogroepen

Voor niet-risicogroepen zijn recent twee nieuwe middelen geregistreerd. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over de mogelijke inzet daarvan in het Rijksvaccinatieprogramma.

Het ene nieuwe middel is bedoeld voor de passieve immunisatie van kinderen. Het andere nieuwe middel is een vaccin voor vrouwen tijdens hun zwangerschap (maternale vaccinatie). Beide middelen worden per injectie toegediend.

Volgens de Gezondheidsraad bieden beide nieuwe middelen goede bescherming en weegt de gezondheidswinst op tegen de potentiële bijwerkingen.

De Gezondheidsraad heeft een voorkeur voor passieve immunisatie van kinderen boven maternale vaccinatie, omdat daarmee meer kinderen beschermd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *