Akkoord CAO Ziekenhuizen: 15% erbij en meer regie op werktijden

By | 28/03/2023

CNV en de andere vakbonden hebben een onderhandelingsakkoord bereikt met de NVZ over een nieuwe CAO voor de ruim 200.000 werknemers in de branche. Werknemers krijgen er 15% salaris bij, verdeeld over 2 jaar. Daarnaast bevat het akkoord afspraken die werknemers meer regie geven over hun werktijden.

CNV onderhandelaar Joost Veldt: “De werkdruk en steeds wisselende roosters zijn de belangrijkste redenen waarom werknemers vertrekken uit de ziekenhuizen. Daarom hebben we hier stevig op ingezet. Met deze afspraken maken we hierin echt stappen.”

Andere afspraken in het akkoord zijn een verbetering van de reiskostenvergoeding, een betere beloning van bereikbaarheidsdiensten, aanwezigheidsdiensten en consignatie, een eenduidige regeling voor Generatiebeleid en afspraken in het kader van arbeid en zorg.

Acties

De onderhandelingen over de cao waren eind januari vastgelopen. De NVZ deed een eindbod, dat door de bonden werd afgewezen. Vorige maand voerden werknemers op 64 plekken actie in de vorm van zondagsdiensten vanwege het uitblijven van een cao. En een volgende actiedag in april staat al in de steigers en is qua omvang nog groter. Deze actie is door het akkoord nu afgewend.

Veldt: “De acties hebben ertoe geleid dat de NVZ ons opnieuw heeft uitgenodigd en een sterk verbeterd bod heeft gedaan. Werknemers hebben gestreden voor meer waardering en zeggenschap, met dit onderhandelingsakkoord als resultaat.”

CNV gaat nu de achterban informeren en een ledenraadpleging uitschrijven.

Author: CNV

Het Christelijk Nationaal Vakverbond heeft als taak de belangen van mensen te behartigen op het gebied van werk en inkomen. Het CNV is de vakbond die ervoor wil zorgen dat jij je werk met plezier doet en uit je loopbaan kunt halen wat je ervan verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *