Afweereiwitten de nieuwe antibiotica?

kuikens

Varianten van afweereiwitten uit het aangeboren immuunsysteem, kunnen een alternatief zijn voor antibiotica. In haar promotieonderzoek toont Tryntsje Cuperus voor het eerst aan dat dit principe voor kippen werkt. ‘Vaccinatie’ van kippeneieren met een variant van het afweereiwit cathelicidine 2, bleek de jonge kuikens te beschermen tegen bacteriële infecties met Salmonella en E. coli.

Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie is een groeiend probleem voor de gezondheid van mens en dier. Vooral in de veehouderij wordt veel antibiotica gebruikt. Middelen op basis van afweereiwitten uit het aangeboren immuunsysteem (host defense peptides) zouden hiervoor een mogelijk alternatief zijn. Deze peptiden kunnen bacteriën direct doden en beïnvloeden ook het immuunsysteem.

Beter bestand tegen infecties
Voor haar promotieonderzoek gebruikte Cuperus een variant van het afweereiwit cathelicidine 2 (CATH-2) van de kip. Als zij dit peptide drie dagen voor het uitkomen in het ei toediende, bleken deze kuikens in hun eerste levensweek beter bestand tegen infecties met Salmonella en E. coli. Ook was het aantal immuuncellen in hun bloed verhoogd.

Andere bacteriepopulatie in de darmen
Cuperus toonde verder aan dat het peptide na ’vaccinatie’ van het ei in de longen en darmen van het embryo aanwezig is. Tussen wel en niet behandelde gezonde kuikens van één week oud, bleek ook de samenstelling van de bacteriepopulatie in de darmen te verschillen. Andere duidelijke verschillen tussen het immuunsysteem van behandelde en niet-behandelde kuikens vond zij niet. Cuperus vermoedt dat zij eerst een infectie moeten krijgen voor de werking van het peptide zichtbaar wordt.

Promotie
Tryntsje Cuperus promoveert 21 juni 2016 aan de Universiteit Utrecht op haar proefschrift ‘A tale of chicken cathelicidin-2: towards the development of peptide-based immunomodulatory antimicrobials’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *