Afslankpil Iomax illegaal en gevaarlijk

By | 17/03/2021

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een ernstige melding van de vermoedelijke bijwerking bij het gebruik van Iomax. Al in 2013 waarschuwde de NVWA de pillen niet in te nemen. Het is illegaal en bevat verboden stoffen.

Subarachnoïdale bloeding

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van een subarachnoïdale bloeding bij het gebruik van Iomax. Dit is een bloeding in de ruimte tussen de hersenen en de schedel. De vrouw gebruikte dit middel om af te vallen en begon na enige tijd vreemd gedrag te vertonen. Ze is opgenomen in het ziekenhuis waar een hersenbloeding werd vastgesteld. Deze hersenbloeding is mogelijk ontstaan door een verhoogde bloeddruk. Het is onbekend hoe lang ze dit afslankmiddel heeft gebruikt.

Iomax

Iomax is in Nederland een illegaal product. Het wordt gebruikt om af te vallen of om extra energie te krijgen. Het is alleen online verkrijgbaar en op het etiket staat geen informatie over de samenstelling. Lareb liet de overgebleven pillen onderzoeken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hieruit blijkt dat Iomax amfetamineachtige stoffen en coffeïne bevat. Het is bekend dat amfetaminen de bloeddruk kunnen verhogen.

Risico’s

In 2013 waarschuwden het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook al voor de risico’s van dit product. De gemelde bijwerkingen waren toen onder andere hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid hoofdpijn en opgewonden gedrag.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de NVWA, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het NVIC op de hoogte gebracht.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *