Aderontsteking bij Hypnomidate

By | 13/06/2022

Hypnomidate injectievloeistof kan pijn en aderonsteking (tromboflebitis) veroorzaken.

Etomidaat

De werkzame stof van Hypnomidate is etomidaat. Dit is een pijnstillend en spierverslappend geneesmiddel. Anesthesisten en psychiaters gebruiken etomidaat bijvoorbeeld voorafgaand aan een algemene verdoving of als slaapmiddel bij elektroconvulsietherapie (ECT).

Twee geneesmiddelen

In Nederland zijn er twee geneesmiddelen met etomidaat: Etomidaat-Lipuro en Hyponomidate. De Hypnomidate oplossing bevat propyleenglycol als oplosmiddel. Propyleenglycol heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Dit is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van aderontsteking. Etomidaat-Lipuro is een emulsie zonder propyleenglycol.

Tekort

Door een tekort aan Etomidaat-Lipuro werd de Hypnomidate oplossing gebruikt. Deze twee producten hebben een verschillende vorm, maar zouden qua werkzaamheid en veiligheid uitwisselbaar moeten zijn. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van aderontsteking na toedienen van Hypnomidate injecties.

Aderontsteking

Aderontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. De huid eromheen is dik, rood en pijnlijk. Tromboflebitis staat als bekende bijwerking in de productinformatie van Hypnomidate maar niet in die van Etomidaat-Lipuro.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *