Activiteiten voor ouderen tijdens de Valpreventieweek

By | 02/09/2019

Valpreventieweek

Voor apothekers is er de mogelijkheid om een activiteit voor ouderen op te zetten tijdens de Valpreventieweek van 30 september tot en met 6 oktober. Zij kunnen ouderen bewust maken van een verhoogd valrisico, bijvoorbeeld door een valrisicocheck te doen tijdens medicatiebeoordelingen of een informatiebijeenkomst te houden.

Valpreventie

Bij valpreventie is het van belang om de samenwerking op te zoeken met andere zorgverleners. Zo kunnen apothekers samen met andere eerstelijnszorgverleners een informatiebijeenkomst organiseren voor ouderen, waarbij zij uitleg geven over medicijngebruik en vallen. Hiervoor is een voorbeeldpresentatie (ppt-bestand) beschikbaar. Ook het spel DobbelFit kan worden gespeeld: hét kennis- en actiespel om ouderen fit en vitaal te houden.

Valpreventieweek

VeiligheidNL wil tijdens de Valpreventieweek samen met partners (Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, KBO-PCOB, NVFG en KNMP) de bewustwording en kennis rond het thema valpreventie vergroten. Daarom stimuleert VeiligheidNL zorgverleners om een ouderenactiviteit op te zetten. Zij kunnen hun actie aanmelden op Valpreventieweek.nl en maken kans op de aanwezigheid van ex-sporters Ard Schenk of Olga Commandeur.

Deskundigheid apotheker

Medicatiegebruik is een van de dertien factoren op een verhoogd valrisico. Het is dus belangrijk om het medicatiegebruik van oudere patiënten kritisch te evalueren en ze van de juiste informatie te voorzien. Apothekers die zich bezighouden met valpreventie kunnen zich aanmelden als ‘valpreventie apotheek’. Zo wordt de deskundigheid en rol van de apotheker in het signaleren en beoordelen van medicatiegerelateerde problemen zichtbaar. En dit overzicht maakt het makkelijker voor eerstelijnszorgverleners om de samenwerking op te zoeken.

Meer informatie

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *