Actieve kool in eten werkt geneesmiddelen tegen

By | 17/08/2017

Zwart-ijs-actieve-houtskool

Actieve kool in voeding, waardoor deze zwart kleurt, kan de werking van geneesmiddelen, zoals de pil, verminderen. Dat zegt apotheker Ka-Chun Cheung van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP op Radio EenVandaag, in reactie op een artikel in het Algemeen Dagblad dat ‘houtskool je zwanger kan maken’.

“Van de houtskool zelf word je natuurlijk niet zwanger, maar ik zou mijn dochter afraden ‘ontgiftende’ zwarte drankjes of voeding te nemen terwijl ze de pil gebruikt. Zo lang de actieve kool niet is verzadigd, absorbeert het van alles, ook vitaminen en geneesmiddelen. We kunnen de opname van de geneesmiddelen door het lichaam dan niet meer garanderen. Het kan zijn dat de pil dan minder werkt”, aldus apotheker Ka-Chun Cheung.

Het toevoegen van actieve kool aan voedingsmiddelen is een nieuwe rage. Supermarkten en gezondheidswinkels verkopen zwarte limonades en ‘detox-drankjes’ met de belofte het lichaam ‘te ontgiften’.

https://www.youtube.com/watch?v=TvDIUIXuRr4

Er is geen onderzoek bekend waaruit blijkt dat er een wisselwerking is tussen actieve kool en de pil, maar zolang zich nog actieve kool in het lichaam bevindt, doet het zijn werk: stoffen absorberen. Ook vitamines en geneesmiddelen. Gewoonlijk wordt actieve kool kortdurend voorgeschreven, enkel bij een acute vergiftiging. Dan speelt niet het gevaar van een vitaminetekort.

Niet bekend is bij welke dosering en bij welk tijdsinterval de kool is uitgewerkt of het lichaam heeft verlaten. Het advies aan medicijngebruikers luidt dus om voedingsmiddelen met actieve kool (zoals zwarte ‘detox-drankjes’) te vermijden, zeker waar het gaat om langdurig gebruik. Dat geldt ook voor gebruikers van de anticonceptiepil.

Radiofragment
Feit of fictie: houtskool remt werking van ‘de pil’

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *