Acitretine | aangepast advies

By | 12/10/2016

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) komen met een aangepast advies over geneesmiddelen die acitretine bevatten. Het gaat om een verlenging van de periode van zwangerschapspreventie en bloeddonatie van 2 jaar naar 3 jaar na het stoppen met de behandeling.

Het gebruik van acitretine zorgt voor een verhoogd risico op het krijgen van een kind met ernstig aangeboren afwijkingen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten daarom tijdens de behandeling van acitretine, en binnen een periode van 3 jaar na beƫindiging ervan, strikte maatregelen nemen om zwangerschap te voorkomen. De periode waarin mannen en vrouwen geen bloed mogen doneren na het stoppen van het gebruik is ook uitgebreid naar 3 jaar.

Aanpassing productinformatie
De informatie voor patiƫnten in de bijsluiter, de informatie voor zorgprofessionals in de samenvatting van de productkenmerken (SmPC) en het Zwangerschapspreventieprogramma zijn direct aangepast.

Meer informatie
Lees de brief voor meer informatie
Naar het CBG-bericht

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *