ACE-remmers tijdens de zwangerschap

By | 27/11/2015

Indien een zwangere vrouw in het eerste trimester van de zwangerschap ACE-remmers heeft gebruikt, lijkt dit geen verhoogd risico te geven op aangeboren afwijkingen. Aanvankelijk bestond hierover onduidelijkheid.

ACE-remmers zouden mogelijk een schadelijk effect hebben op de organogenese. Deze verdenking was vooral gebaseerd op een studie (2006) waarin een verhoogd risico werd gevonden op aangeboren afwijkingen, met name hartafwijkingen en afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel. Naar aanleiding van deze studie is veel discussie ontstaan.

In latere studies werden deze resultaten echter niet bevestigd. Omdat hierin slechts kleine aantallen zwangerschappen zijn beschreven is er nog steeds geen zekerheid, maar op basis van deze studies lijkt er geen verhoogd risico.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *