ACE-remmers en psoriasis

By | 08/10/2015

Angiotensine Converting Enzyme (ACE) remmers worden gebruikt bij hypertensie en hartfalen. Lareb ontving 25 meldingen van (verergering van) psoriasis bij het gebruik van deze middelen.

Psoriasis is een huidziekte die bij 2-3 % van de populatie in Noord-Europa voorkomt. Naast een erfelijke aanleg zijn er enkele factoren, zoals stress, virale- en bacteriële infecties, zwaarlijvigheid, roken, alcohol en het gebruik van geneesmiddelen, waardoor een opvlamming kan optreden Psoriasis heeft een schommelend beloop.

Daarom is het lastig om een relatie met een geneesmiddel vast te stellen. Dat bij 9 van de 25 meldingen patiënten herstelden na staken van de ACE-remmer is wel een aanwijzing voor een relatie.

Er wordt verondersteld dat een blokkade van de omzetting van de vaatverwijdende stof bradykinine een rol speelt bij het opvlammen van psoriasis bij gebruik van ACE-remmers.

Lees de analyse van de meldingen: Angiotensin- converting-enzyme (ACE) inhibitors and psoriasis

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *