Abacus Medicine neemt Pluripharm Groep over

By | 14/07/2020

De internationale geneesmiddelenleverancier Abacus Medicine neemt de farmaceutische groothandel Pluripharm Groep over. Pluripharm is één van de vier toonaangevende groothandels in Nederland met een compleet assortiment medicijnen, medische hulpmiddelen en apotheekdiensten. 

Overname

De overname stelt Pluripharm in staat haar dienstverlening aan zelfstandige apotheken en ziekenhuizen in Nederland uit te breiden en een hoge beschikbaarheid van medicijnen te garanderen. De sterke, operationele infrastructuur van Pluripharm past uitstekend bij de toonaangevende expertise en datagedreven werkwijze van Abacus Medicine.

Flemming Wagner, CEO van Abacus Medicine: “Abacus Medicine en Pluripharm zijn de afgelopen jaren steeds intensiever gaan samenwerken. Vandaag bezegelen we die samenwerking. In onze visie draagt een sterk Pluripharm zorg voor een hoge beschikbaarheid van medicijnen en ondersteunt zij zelfstandige apotheken, poliklinische apotheken en ziekenhuizen met nieuwe diensten.”

Met ingang van vandaag is Léon Tinke, voorheen Director Farmacie bij Pluripharm, benoemd tot CEO. Léon Tinke, CEO van Pluripharm: “Deze transactie komt op een perfect moment voor Pluripharm. Na een periode waarin al onze focus gericht was op een succesvolle herstructurering van ons bedrijf, zijn we nu klaar voor de toekomst en in staat om onze relatie met klanten te versterken. De recente overeenkomst met apotheekgroep VNA onderstreept dit en dankzij de verbintenis met Abacus Medicine kunnen we bestaande en nieuwe apotheken nu en in de toekomst nog beter van dienst zijn.”

Het hoofdkantoor van Pluripharm Groep staat in Alkmaar, dat ook de thuisbasis is van Abacus Medicine Nederland. Het hoofdkantoor van het Deense Abacus Medicine is gevestigd in Kopenhagen.

Gezonde balans door kapitaalinjectie

De twee bedrijven vormden begin 2019 een strategische alliantie toen Abacus Medicine voor het eerst investeerde in Pluripharm. De vandaag aangekondigde acquisitieplannen verzekeren Pluripharm van een financieel solide en competitieve basis met een solvabiliteitsratio van meer dan 20%.

Pluripharm

Pluripharm zal onder haar huidige naam blijven opereren. Pluripharm telt 170 medewerkers en behaald in 2019 een omzet van 248 miljoen euro. 

Abacus Medicine heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt en is uitgegroeid tot één van de Europese marktleiders  in de internationale parallelhandel in geneesmiddelen. Het bedrijf heeft 750 medewerkers in dienst en behaalde in 2019 een omzet van 421 miljoen euro. Abacus Medicine zal op 11 augustus 2020 haar jaarresultaten voor 2019 bekendmaken.

Goedkeuring

De overname is afhankelijk van overleg met de relevante vakbonden en de verwachte goedkeuring van de Nederlandse en Duitse mededingingsautoriteiten.

Author: Pluripharm

Pluripharm is een onafhankelijke volgesorteerde farmaceutische groothandel met een breed servicepakket. Bij ons staat de apotheker centraal, van openbaar tot poliklinisch en ziekenhuisapotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *