Aanwezige voorraad PBM-pakketten mag worden verstrekt

By | 19/01/2022

De aanwezige voorraad van persoonlijke beschermingsmiddelen-pakketten (ook wel PBM-pakketten) mag – binnen de bestaande afspraken – worden verstrekt aan cliënten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

Door zijn ministerie wordt nog uitgezocht of een verlenging van de regeling mogelijk is tot aan de zomer van 2022. De oorspronkelijke regeling met de PBM-pakketten liep tot en met 31 december 2021.

Aanwezige voorraad

Volgens de minister zijn medische groothandels – vooruitlopend op een formeel besluit over de verlenging – in de laatste weken van 2021 ‘ruim bevoorraad’ zodat er begin dit jaar ‘voldoende voorraad is om apotheken en cliënten binnen de bestaande afspraken te blijven voorzien van zelftesten’. Daarom concludeert de bewindspersoon dat ‘de nu aanwezige voorraad mag worden verstrekt aan cliënten, voordat er een nieuw contract is’.

Verstrekkingschema

In het verstrekkingenschema van het ministerie van VWS is omschreven wanneer en aan wie het preventief pakket (met mondneusmaskers) of het pakket ‘zelftesten bij thuisisolatie’ verstrekt kunnen worden. De KNMP geeft op deze pagina (inloggen vereist) antwoorden op de meest gestelde vragen over het verstrekken van deze pakketten door apothekers.

Verlenging van de PBM-regeling

Het ministerie van VWS is in gesprek met de KNMP over de verlenging van de PBM-regeling. In zijn Kamerbrief meldt minister Kuipers dat het verlengen van deze tijdelijke regeling een aantal uitdagingen kent. Zo maakte de regeling gebruik van voorverpakte zelftests in 25-stuks verpakkingen die in 2022 niet meer leverbaar zijn vanwege een ontheffing die is afgelopen.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *