Aanvullende informatie over coronavirus en mondmaskers op website RIVM

Het RIVM heeft op haar website een veelgestelde vragen-pagina ingericht over het coronavirus en het dragen van mondmaskers. Apothekers kunnen deze website gebruiken om patiënten te informeren wanneer er vragen aan de balie komen over het coronavirus.

Bekijk de veelgestelde vragen op RIVM.nl

De KNMP krijgt ook veel vragen van apothekers over de verschillende soorten maskers en welke een effectieve bescherming geven tegen virussen. Daarover adviseert de KNMP het volgende:

  • Chirurgische mondmaskers zijn nuttig ter reductie van verspreiding van speekseldruppels of luchtwegsecreties van de besmettelijke persoon naar zijn omgeving. Van belang is dat de mondmaskers goed over de neus en mond sluiten en geen kieren tussen masker en huid zijn.
  • Voor bescherming tegen virussen in de lucht, waaronder het coronavirus, is minimaal een FFP2-filtermondneusmasker nodig. Een groot nadeel van het dragen van dit masker is dat het ademen zwaarder wordt.

Mensen dienen beide mondmaskers regelmatig te vervangen. Europees goedgekeurde mondneusmaskers en filtermondneusmaskers moeten voldoen aan medische hulpmiddelenrichtlijnen en NEN-EN normen. Als mondmaskers hieraan voldoen, is dat terug te vinden op de verpakking.

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van virussen, waaronder het coronavirus, te voorkomen, zijn:

  • Hoes of nies in de binnenkant van de elleboog of mouw
  • Was regelmatig de handen met water en zeep
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij het snuiten van de neus en gebruik ze éénmalig, gooi ze daarna in de vuilnisbak

Apothekers kunnen voor meer informatie contact opnemen met de LNA-helpdesk via lna@knmp.nl of tel. 070 37 37 370.

Bekijk het dossier coronavirus op de website van NHG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *