Aanpassing van bijsluiters promethazine na Lareb-meldingen

Medicijnautoriteit CBG gaat verschillende medicijnbedrijven vragen om een aanpassing te doen in bijsluiters van medicijnen met promethazine. Dit volgt na een analyse van Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb ontving in de loop van een aantal jaren elf meldingen van hallucinaties na gebruik van promethazine.

Promethazine

Medicijnen met promethazine zijn alleen op recept verkrijgbaar. Promethazine wordt bijvoorbeeld gebruikt bij allergieën zoals hooikoorts. Ook kan het gebruikt worden bij reisziekte. Omdat het versuffend werkt, wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt  als slaapmiddel, maar daarvoor is het niet geregistreerd.

Bijwerking

Bij hallucinaties ziet, voelt of hoort u dingen die er niet zijn. Uit Lareb-meldingen blijkt dat hallucinaties vooral bij overdosering van promethazine optreden. Vooral kinderen zijn er gevoelig voor.

Een waarschuwing hiervoor ontbreekt in sommige bijsluiters. Daarom vraagt het CBG de verantwoordelijke bedrijven om dit aan te passen.

Medicijngebruik

Gebruikt u medicijnen? Houd u dan aan de maximale dosering zoals in de bijsluiter staat. Ervaart u een bijwerking? Dan is het belangrijk deze te melden. Zo kunnen wij de veiligheid van een medicijn goed in de gaten houden en actie ondernemen wanneer nodig.

Bijwerkingen melden

Ervaart u bij het gebruik van uw medicijn een bijwerking? Dan kunt u deze melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *