Aanhoudende schouderklachten na vaccinatie

By | 22/03/2022

Na vaccinatie in de spier van de bovenarm kan schouderpijn of pijnlijke beweging van de arm ontstaan. Meestal verdwijnen deze klachten na enkele dagen. Maar in zeldzame gevallen houden de klachten weken tot maanden aan. Het gaat dan mogelijk om ‘shoulder injury related to vaccine administration’ (SIRVA). Vanwege de veel gezette vaccinaties in de coronapandemie is het belangrijk dat huisartsen hier extra alert op zijn.  

Shoulder Injury Related to Vaccine Administration

SIRVA ontstaat wanneer het vaccin te hoog of te diep in de spier van de bovenarm wordt gezet. De onderliggende structuren, waaronder de slijmbeurs en pezen, kunnen dan beschadigd en ontstoken raken. De aandoening kan ontstaan na elk soort vaccinatie, zoals griepvaccinatie of coronavaccinatie. Iedereen kan het krijgen, maar het komt vaker voor bij vrouwen, oudere patiënten en patiënten met een tenger postuur.

Aanhoudende schouderklachten

Binnen 48 uur krijgt een patiënt met SIRVA last van aanhoudende schouderpijn en verminderde beweging van de arm. Met een echo of MRI worden de klachten vaak gediagnosticeerd als een slijmbeursontsteking, een peesontsteking of frozen shoulder-syndroom. De behandeling van de klachten bestaat uit voldoende rust nemen, ontstekingsremmende middelen en fysiotherapie. Lees hier meer over SIRVA na vaccinatie.

Advies voor huisartsen

Wees alert op SIRVA bij patiënten met schouderklachten die kort na vaccinatie zijn ontstaan. Kennis van de anatomie van de schouder en een juiste injectietechniek kunnen het risico op SIRVA verkleinen. Lees voor meer informatie en voor tips om SIRVA te voorkomen het artikel in Huisarts en Wetenschap.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *