Aanhoudend tekort diabetesmedicijn Ozempic en Victoza

Het wereldwijde tekort aan diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide) houdt ook in 2024 aan. Dat meldt de fabrikant aan medicijnautoriteit CBG. Het tekort duurt langer vanwege capaciteitsproblemen in fabrieken en een snel gestegen vraag naar het medicijn. Om de productie van Ozempic te verhogen, heeft de fabrikant besloten de levering van een ander diabetesmedicijn Victoza (liraglutide) tijdelijk te verminderen. Artsen en apothekers krijgen het advies om Victoza en Ozempic tijdelijk niet voor te schrijven of mee te geven aan nieuwe patiënten.

Ozempic

Ozempic is veel in de media omdat het off-label gebruikt wordt als afslankmiddel. Eerder dit jaar waarschuwde het CBG om dit medicijn niet zonder toezicht van een arts te gebruiken. 

Voor Ozempic worden in de loop van 2024 aanhoudend tekorten verwacht. Voor Victoza duurt het tekort tot minimaal het tweede kwartaal van volgend jaar.

Advies aan zorgverleners

  • Stel geen nieuwe patiënten in op Victoza en Ozempic, totdat de levering is verbeterd. Dit duurt waarschijnlijk voor Victoza tot het tweede kwartaal van 2024 en voor Ozempic tot in ieder geval het eerste kwartaal van 2024.
  • Is een van of zijn beide diabetesmiddelen niet beschikbaar?  Schrijf een geschikt alternatief voor op basis van uw klinische oordeel. 

Over Ozempic en Victoza

Ozempic en Victoza zijn goedgekeurd voor mensen met suikerziekte (diabetes). De middelen worden toegediend via een injectie in een voorgevulde pen. Patiënten krijgen een van deze medicijnen op recept van een arts en combineren deze behandeling vaak met andere medicijnen tegen suikerziekte en met een dieet en lichaamsbeweging.

Brief met risico-informatie

De handelsvergunninghouder Novo Nordisk heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar: internisten (i.o.) / endocrinologen (i.o.), diabetes verpleegkundigen, (ziekenhuis)apothekers en huisartsen (i.o.)’. Ook is Diabetesvereniging Nederland (DVN) op de hoogte gebracht. 

Documenten

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *