Aangepast advies dreigend tekort Bactroban Neuszalf 2%

Vanaf juni 2018 tot september 2018 is er sprake van een dreigend tekort van de neuszalf met het antibioticum mupirocine (Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g). Zorgverleners hebben hierover eind maart 2018 een brief met risico-informatie ontvangen van GlaxoSmithKline (GSK). Na overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) volgt een aangepast advies aan artsen.

Het advies om orale toediening van antibiotica te overwegen, ter eradicatie van MRSA-dragerschap, is komen te vervallen, omdat dit in de praktijk tot verwarring kan leiden. Ook bij patiënten die een buikspoeling (peritoneale dialyse) krijgen, geldt een aangepast advies: schrijf de neuszalf niet voor maar gebruik een alternatief. Verder wordt extra verwezen naar de richtlijn ‘Behandeling MRSA-dragers – feb. 2012’ van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). De andere adviezen blijven hetzelfde (zie nieuwsbericht van 28 maart 2018: Dreigend tekort antibioticum Bactroban Neuszalf 2%).

Het advies aan artsen is om het gebruik van Bactroban Neuszalf zoveel mogelijk te beperken. Gebruik Bactroban Neuszalf alleen voor de indicaties die in de brief staan en volgens de SWAB-richtlijnen. Dit is noodzakelijk om het tekort van de neuszalf te overbruggen.

Brief met risico-informatie

GSK heeft over dit onderwerp een aangepaste brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en IGJ gestuurd naar infectiologen, microbiologen, ziekenhuisapothekers, openbaar apothekers, nefrologen, (thorax)chirurgen, orthopeden, KNO-artsen en huisartsen. Ook de VIZ, KNMP, NVZA, NGH, LHV, NVKNO, NOV, NVvh, NVT, NfN en NVMM zijn geïnformeerd.

Documenten
DHPC Bactroban

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *