40% minder uitgiftes van vitamine D op recept

Per 1 januari 2023 worden vitamine D-middelen, inclusief combinaties, niet meer vergoed. Dat besluit nam de minister van VWS op advies van het Zorginstituut. Het aantal verstrekkingen van receptplichtige vitamine D door openbare apotheken nam hierna af met 40%. Dat schrijft de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Vitamine D

Vitamine D draagt bij aan het versterken van de botten. Vitamine D-geneesmiddelen met lage sterktes en als voedingssupplement zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, de drogist en soms ook bij de supermarkt. Voor hoge sterktes van vitamine D is wel een recept nodig, en deze producten zijn alleen via de apotheek te verkrijgen. In 2022 kregen ruim 1,5 miljoen mensen in totaal bijna 11 miljoen verstrekkingen van vitamine D – al dan niet in een combinatiepreparaat – via een openbare apotheek. Dit betrof voornamelijk receptplichtige varianten van vitamine D-middelen. In de eerste helft van 2023 was het aantal uitgiftes van vitamine D op recept met 40% afgenomen tot ongeveer 3,3 miljoen, ten opzichte van 5,5 miljoen uitgiftes in de tweede helft van 2022.

Zonder recept

Het Zorginstituut concludeerde dat vrijwel iedereen kan overstappen op een lagere dosering vitamine D waarvoor geen recept nodig is. Op de verkoop van niet-receptplichtige vitamine D-middelen heeft de SFK geen volledig zicht, omdat niet alle apotheken volledige handverkoopgegevens aanleveren aan de SFK. Ongeveer driekwart van de apotheken levert deze gegevens wel aan. Bij deze apotheken telt de SFK in totaal zo’n 700.000 uitgiftes van vitamine D zonder recept in de eerste helft van 2023, tegenover ongeveer 17.000 uitgiftes in de tweede helft van 2022. De SFK heeft niet in beeld in hoeverre mensen vitamine D verkrijgen via drogisten en supermarkten.

Grafiek: Uitgiftes vitamine D op recept afgenomen tot 3.3 miljoen in eerste helft 2023
Author: Stichting Farmaceutische Kengetallen

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) verzamelt en analyseert gegevens over het geneesmiddelengebruik in Nederland. De SFK beschikt over de meest omvangrijke, meest gedetailleerde gegevensverzameling op dit gebied in Nederland. De gegevensverzameling komt tot stand met behulp van meer dan 95% van de openbare apotheken in Nederland en omvat de gebruikscijfers van 15,3 miljoen personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *