2diabeat zoekt apothekers om gezonde leefstijl in de wijk te promoten

By | 22/11/2022

Het programma 2diabeat is op zoek naar (leefstijl)apothekers om gezamenlijk een gezonde leefstijl in de wijk te promoten. Het landelijke programma, dat inmiddels in meer dan 25 wijken actief is, heeft als doel om de opmars van diabetes type 2 te stoppen. Deelnemende wijken en dorpen krijgen van 2diabeat ondersteuning om een gezonde beweging op gang te brengen, mensen te betrekken en op zoek te gaan naar beschikbare financiering.

Wijkgerichte aanpak

2diabeat kent een wijkgerichte aanpak waarin lokale professionals en inwoners samenwerken aan een gezonde wijk. Nelly Pol-Tromp is leefstijlapotheker in de Flevowijk en treft in haar apotheek patiënten met diabetes type 2 die hun medicatie komen halen. Ze vindt het ’belangrijk om dit toenemende probleem aan te pakken en is daarom betrokken bij 2diabeat.

“We bieden als apothekers van alles, maar in het voorkomen dat mensen ziek worden en het stimuleren van medicatievermindering is ook een rol voor ons weggelegd,” aldus apotheker Pol-Tromp. “Hoe mooi zou het zijn als we naast medicatiespecialist ook specialist worden in het voorkomen van medicatiegebruik.”

Deelname programma

Geïnteresseerde (leefstijl)apothekers kunnen ‘aanjager’ worden van het programma 2diabeat. Zij nemen het voortouw om lokaal een beweging op gang te brengen om een gezonde leefstijl te stimuleren en zo de opmars van diabetes type 2 te stoppen.

Apothekers die aanjager willen worden, kunnen een kennismakingsgesprek inplannen. Voor meer informatie over 2diabeat kunnen apothekers een webinar volgen op 29 november.

2diabeat

2diabeat kent een integrale wijkaanpak die tot stand is gekomen in samenwerking met circa 200 experts en ervaringsdeskundigen. Het programma is geïnitieerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland (DVN), VitaValley en BeBright en is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *