2-dosis schema van Gardasil 9 goedgekeurd in Europa

By | 21/04/2016

Sanofi Pasteur MSD kondigt aan dat de Europese Commissie een twee-dosis schema van Gardasil® 9, het 9-valent Humaan Papillomavirus (HPV) vaccin, heeft goedgekeurd voor gebruik bij meisjes en jongens van 9 tot en met 14 jaar. Dit nieuwe schema brengt de bijsluiter1 van dit vaccin in overeenstemming met de aanbevelingen in verschillende Europese landen die opteren voor een 2-dosis schema bij de routinevaccinatie van adolescenten onder de 15 jaar en maakt het daardoor mogelijk om dit vaccin te overwegen in vaccinatieprogramma’s.

Gardasil® 9 is sinds juni 2015 volgens een 3-dosis schema geregistreerd in Europa voor de actieve immunisatie van personen vanaf 9 jaar tegen carcinomen en hun voorlopers van de baarmoederhals, schaamlippen, vagina en anus veroorzaakt door HPV-typen waartegen dit vaccin werkzaam is; alsook tegen genitale wratten (condylomata acuminata) veroorzaakt door specifieke HPV-typen.

Dit vaccin kan bescherming bieden tegen ano-genitale ziekten veroorzaakt door 9 HPV-types. In Europa zijn deze 9 HPV types verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker, 85-90% van HPV-gerelateerde schaamlipkanker, 80-85% van HPV-gerelateerde vaginale kanker, 90-95% van HPV-gerelateerde anale kanker, en 90% van de gevallen van genitale wratten.

Sanofi Pasteur MSD zal dit 9-valent HPV vaccin geleidelijk in de verschillende Europese landen introduceren; de eerste introductie op basis van dit 2-dosis schema wordt de komende weken verwacht in Duitsland. In Nederland zullen de bevoegde instanties, zoals de Gezondheidsraad, dit vaccin beoordelen. In afwachting en ongeacht deze beoordeling blijft het belangrijk dat het huidige effectieve HPV-vaccinatieprogramma met de op dit moment toegepaste vaccins gehandhaafd blijft om een hoge vaccinatiegraad en bescherming tegen baarmoederhalskanker te verzekeren.

Het 9-valent HPV vaccin is sinds begin 2015 beschikbaar in de Verenigde Staten en tot nu toe werden 7 miljoen dosissen gedistribueerd.

Author: Sanofi Pasteur MSD

Sanofi Pasteur MSD is een Europese joint venture tussen Sanofi Pasteur (de vaccinafdeling van Sanofi) en Merck (buiten de VS en Canada beter bekend als MSD). Sanofi Pasteur MSD combineert innovatie en expertise en is het enige Europese farmaceutische bedrijf dat exclusief is gericht op de distributie van vaccins. Sanofi Pasteur MSD maakt gebruik van de gecombineerde expertise die voortkomt uit onderzoek van Sanofi Pasteur en Merck om zich te richten op de ontwikkeling van nieuwe vaccins in Europa en zo de effectiefste, meest acceptabele en bestgetolereerde vaccins te ontwikkelen.

4 thoughts on “2-dosis schema van Gardasil 9 goedgekeurd in Europa

 1. Aad

  Er gaan op forums gesprekken, dat gardasill injecties bij mannen, de oplossing kan zijn voor iemand met genitale watjes. Om het virus tegen te gaan. Wat is u mening daarover?

 2. Dennis Holland

  Dat dit toegelaten wordt is een zeer ernstige en kwalijke zaak. Het is reeds duizenden keren aangegeven en verklaard dat voor zoveel kinderen wereldwijd de injectie met Gardasil bijzondere ernstige gevolgen heeft. In een groeiend aantal gevallen heeft de vaccinatie tot overlijden geleid.
  Dit wordt zonder pardon ter zijde geschoven daar er bijzonder veel geld wordt verdiend door de producent aan een vaccin dat uitsluitend is getest door door de producent gekochte pseudo wetenschappers.
  Het is levensgevaarlijk.

 3. Tony X

  Ik zou gewoon 90% vd vrouwen een hoog risico laten lopen op kanker aan de geslachtsdelen. Laat ze daar maar aan dood gaan. Dat lang zo erg niet als een prikje.

  Help……Is er weer een doos complotdenkers opengetrokken?

 4. Sophia

  Is vaccinatie met Gardesil 9 veilig voor een meisje van 15 jaar dat een paar jaar geleden in het kader van Rijksvaccinatieprogramma al met Gardesil (tegen HPV 16 en 18) is gevaccineerd? Ik stel deze vraag omdat Gardesil 9 een bredere bescherming biedt dan Gardesil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *