1,7 miljoen gebruikers van oogmedicatie

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 1,7 miljoen mensen een geneesmiddel voor oogheelkundig gebruik. Het aandeel gebruikers van oogmedicatie neemt toe met de leeftijd. Het meestgebruikte geneesmiddel voor het oog verschilt tussen kinderen, jongeren en volwassenen. Dat schrijft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

Oogmedicatie

Nederlandse apotheken verstrekten in 2021 aan 1,7 miljoen mensen in totaal 5,7 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel dat wordt toegepast bij een oogaandoening. Het aandeel gebruikers komt daarmee overeen met zo’n 10% van de bevolking. Het gebruik van oogmedicatie neemt toe met de leeftijd: het aandeel gebruikers van een geneesmiddel voor het oog uitgedrukt als percentage van de bevolking stijgt van ruim 5% tot 40 jaar tot bijna 28% van de 75-plussers in Nederland.

Top 3

De drie meest verstrekte geneesmiddelen voor oogheelkundig gebruik in 2021 waren kunsttranen met 2,2 miljoen verstrekkingen aan bijna 750.000 gebruikers, het antibioticum chlooramfenicol met 340.000 verstrekkingen aan 275.000 gebruikers en het anti-allergiemiddel levocabastine met 320.000 verstrekkingen aan ruim 200.000 gebruikers. Niet alleen het aandeel gebruikers van oogmedicatie verschilt met de leeftijd, ook het meestgebruikte middel varieert tussen kinderen, jongeren en volwassenen.

Onder volwassenen van 21 jaar of ouder zijn kunsttranen het meestgebruikte middel voor oogheelkundig gebruik. Kunsttranen worden toegepast om de ogen te beschermen tegen uitdroging en worden vooral gebruikt door ouderen: 75-plussers vormen meer dan een derde van de gebruikers. Ouderdom kan zorgen voor een verminderde aanmaak van traanvocht, waardoor kunsttranen – die een bevochtigingsmiddel bevatten – uitkomst kunnen bieden.

Jonger dan 21

Voor jongeren van 11 tot en met 20 jaar heeft levocabastine de meeste gebruikers. Levocabastine is een anti-allergiemedicijn dat wordt gebruikt bij hooikoorts of bij ontstoken ogen door allergie. Voor kinderen, de leeftijdsgroep 0- en 1-jarigen en de groep 2- tot en met 10-jarigen, is chlooramfenicol het geneesmiddel met de meeste gebruikers. Chlooramfenicol is een antibioticum dat wordt toegepast bij ontstoken ogen door een infectie.

Ruim een kwart van de 75-plussers gebruikt geneesmiddel voor oogheelkundig gebruik

Gebruikers van oogmedicatie (ATC-groep S01) als percentage van de bevolking, 2021
Gebruikers van oogmedicatie (ATC-groep S01) als percentage van de bevolking, 2021.
Author: Stichting Farmaceutische Kengetallen

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) verzamelt en analyseert gegevens over het geneesmiddelengebruik in Nederland. De SFK beschikt over de meest omvangrijke, meest gedetailleerde gegevensverzameling op dit gebied in Nederland. De gegevensverzameling komt tot stand met behulp van meer dan 95% van de openbare apotheken in Nederland en omvat de gebruikscijfers van 15,3 miljoen personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *