Premier Balkenende moet zich persoonlijk inzetten voor het behoud van de “Organon-fabriek” in Oss, waar direct en indirect in totaal 24.000 mensen hun boterham verdienen. Nederland dreigt de slag om dit hoogwaardig farmaceutisch bedrijf, onderdeel van Schering-Plough, te verliezen van Frankrijk, omdat politiek Den Haag zou zitten te slapen.
Dat schrijft de Telegraaf op basis van een gesprek met algemeen directeur Michel Dutrée van Nefarma. “Werkgelegenheid en hoogwaardige kennis dreigen ons land te verlaten”, waarschuwt Dutrée. Hij stelt dat de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, ondanks herhaalde verzoeken van zijn kant, tot nu toe nauwelijks sjoege hebben gegeven.
Ook VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra laakt de opstelling van het kabinet. “Dit is te triest voor woorden. In deze tijden van economische crisis moet je boven op werkgelegenheid springen. Bovendien is Organon na Philips één van de grootste investeerders in research. Balkenende heeft altijd de mond vol over innovatie. Dat kan hij nu waarmaken door de telefoon te pakken en de ceo te bellen”, aldus Zijlstra.
Volgens Dutrée heeft de Franse president Sarkozy er al een telefoontje aan gewaagd om zijn land als ideale, nieuwe vestigingplaats voor de fabriek, waar achtduizend mensen werken, aan te prijzen.
Nefarma trok bij het kabinet aan de bel om dit voorbeeld te volgen, want de tijd dringt.
Het ministerie van Economische Zaken werpt in hetzelfde artikel het beeld dat de politiek zit te slapen verre van zich. De ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Klink (Volksgezondheid) hebben afgelopen zomer uitgebreid met de top van Schering-Plough en fusiepartner MSD gesproken, zegt een woordvoerster. Ook zijn er gesprekken met topambtenaren geweest. Volgens de zegsvrouw allemaal met als doel het bedrijf hier te houden.
Dutrée en Zijlstra roepen Balkenende op als een ware koopman de Nederlandse pluspunten uit te venten. “Onze infrastructuur is goed, evenals het fiscale klimaat, en de overheid is stabiel en voorspelbaar. Daar houden grote ondernemingen van”, weet Dutrée.